Bevezetés
Az elmúlt években egyre többször gondoltam arra, hogy a broilerekről szerzett tudásomat összefoglaljam, közkinccsé tegyem. Szeretek oktatni, előadásokat, trainingeket tartani. Ugyanakkor azt is megtanultam, hogy képekkel illusztrálva könnyebb a tudást hatékonyan átadni. Jómagam meglehetősen vizuális típus vagyok. A digitális fotózás megjelenésével hihetetlenül egyszerűvé vált jó minőségű szakmai képek készítése. Előadásaim illusztrálásához egyre több saját felvételt használtam a tipikus tünetekről, boncolási leletekről. A képeket fotóalbumba fűztem, és ez igen hamar népszerű lett az állatorvosok, csirketermelők körében. Innen már csak egy lépés volt a könyv megírása, mely három év nehéz munkáját jelentette. Így született meg a „ Practical Guide to Broiler Health Management” könyv, melyet angolul írtam meg, hogy a lehető legtöbb szakember számára hozzáférhető legyen és igény esetén könnyen lefordítható legyen további nyelvekre is. Jelenleg néhány nagy nyelvre való lefordítás megszervezésén dolgozom, az orosz nyelvü könyvet 2014-ben adtam ki. Nem titkolt reményem, hogy a magyar állatorvoslás eddig is kitűnő nemzetközi tekintélyéhez szerény hozzájárulást adhassak.
A könyv alapvető célja, hogy a legfontosabb brojlerbetegségek felismeréséhez ill. kezelésükhöz adjon gyakorlati tanácsokat, valamint a betegségek lefolyásáról és kialakulásáról adjon részletes tudományos szintű magyarázatot. Ebben a könyvben összefoglalom mindazon fontosabb tapasztalataimat és gondolataimat, ami a brojlerekkel foglalkozó állatorvosok, szakemberek részére fontos és hasznos. Az információk mennyiségének és színvonalának kiválasztása során elsősorban gyakorlatiasságra, ugyanakkor igényességre törekedtem. Léteznek egyéb szakkönyvek, amelyek esetleg több részletet tartalmaznak, de nem ilyen gyakorlatias módon összeállítva. Szándékom a legfontosabb szempontok jól illusztrált részletezése volt. A felhasználó akár a baromfitelepen is jól használhatja a könyvet, megtalálja benne a jellegzetes tüneteket, a lehetséges okokat és megoldásokat, mert a megbetegedett szervrendszerek alapján csoportosítottam a betegségeket. Nagy hangsúlyt fektettem az elkülönítő kórjelzésre, mert ez igen fontos része a telepi állatorvosi tevékenységnek. Fő koncepcióm a szakszerű monitoring tevékenység, és ennek a „teljes kép”-be való illesztése.
A könyv első felében áttekintem a broilerekkel kapcsolatos állategészségügyi monitoring tevékenység alapjait, a telepi vizsgálat különböző szintjeit. Lényeges fejezeteket szenteltem azon menedzsment tényezőknek, melyek alapvetően befolyásolják a betegségek kialakulását.
A könyv második fele foglalkozik részletesen a brojler betegségekkel. A tipikus tüneteket, elváltozásokat mutató szervrendszerek alapján csoportosítottam a betegségeket – ez az olvasót a betegség gyors azonosításában segíti. Elsősorban a gyakran előforduló, fontosabb, főleg fertőző betegségekre koncentráltam, melyek nagy gazdasági kárt okozhatnak. Nem foglalkoztam olyan betegségekkel, melyek nagyon ritkán fordulnak elő, ill. inkább elméleti jelentőségűek.
Minden fejezet ugyanazt a logikai felépítést követi. Az előfordulással és történettel kezdődik, majd a kóroktannal és kórfejlődéssel folytatódik. Ezen részek segítenek annak megértésében, hogy miért és hogyan alakulnak ki a tünetek és elváltozások. Ezután a klinikai tünetek és kórbonctani elváltozások leírása következik, az esetek többségében saját fényképekkel illusztrálva. Egyes esetekben, amikor nem állt módomban fényképezni és boncolni, vagy barátaim, kollegáim több és jobb minőségű fotóval tudtak segítségemre sietni, az ő felvételeiket használtam a forrás feltüntetésével. Ezekért a képekért ezúton is hálás köszönetet mondok.
A fejezetek diagnosztikai része ahhoz ad gyakorlati tanácsokat, hogy mik legyen a kórjelzés felállításának szempontjai, milyen mintákat kell venni, milyen laboratóriumi vizsgálatokat érdemes kérni és ahhoz is tanácsokat adok, hogy a laboratóriumi eredményeket hogyan értelmezze az olvasó. Az elkülönítő kórjelzés részben röviden utalok más betegségekre, melyek hasonló tünetekkel járhatnak, és leírom, hogy hogyan lehet őket felismerni, kizárni, elkülöníteni.
A megelőzésről és gyógykezelésről szóló rész hasznos ajánlásokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy milyen vakcinákat, aktív hatóanyagokat érdemes használni. Nem utalok kereskedelmi termékekre egyrészt azért, mert ezek országonként változók lehetnek, másrészt azért, mert a helyi állatorvosnak mindig az adott helyzetben és viszonyok között kell kiválasztania azokat.
A könyv elsősorban azoknak az állatorvosoknak szól, akik valamilyen baromfiegészségügyi tapasztalattal már rendelkeznek, akik brojler vagy tenyésztelepeket irányítanak, ill. ott dolgoznak. Hasznos azonban egyéb felsőfokú végzettségű agrárszakemberek számára is, akik a baromfiágazatban, a feldolgozó üzemekben vagy takarmányelőállító üzemekben, azok tevékenységével kapcsolatban dolgoznak. Remélem, hogy a könyv a napi szakmai munka során is hasznosnak bizonyul, nem a polcon áll, hanem sűrűn forgatják. Nem csak a betegségek felismeréséhez, hanem a megelőző – monitoring tevékenységhez is nagy segítséget nyújthat.
A könyv szerkezete (angolul):
01 Introduction
02 General disease recognition and animal health management
01 History
02 Health monitoring
03 Necropsy
04 Mortality curves
05 Service period
06 Biosecurity
07 Feed management
08 Drinking water management
09 Ventilation
10 Litter management
11 Chicken uniformity
12 Stress factors
13 Thinning
14 The role of serology
15 Epidemiology
03 Respiratory diseases
01 Avian Influenza
02 Avian Pneumovirus
03 Aspergillosis
04 Colibacillosis
05 Coryza
06 Infectious Laryngotracheitis
07 Infectious Bronchitis
08 Mycoplasmosis
09 Newcastle Disease
10 Ornithobacterium Rhinotracheale
11 Pasteurellosis
04 Enteric diseases
01 Adenovirus Associated Lymphoid Infiltration
02 Candidiasis
03 Coccidiosis
04 Malabsorption syndrome
05 Necrotic Enteritis
06 Fowl typhoid – Pullorum disease
05 Metabolic disorders
01 Ascites
02 Sudden Death Syndrome
03 Uricosis
06 Diseases of the immune system
01 Gumboro Disease
02 Chicken Anaemia Virus
03 Mycotoxins
07 Diseases of the locomotory system
01 Foot pad dermatitis
02 Tibial Dyschondroplasia
08 Diseases of the nervous system
01 Avian Encephalomyelitis
09 Neoplastic diseases
01 Marek’s Disease
Elérhetőség:
A könyvet a 5M Enterprises Ltd. forgalmazza. Az interneten keresztül érhetők el következő honlapon:
www.thepoultrysite.com.
Itt az online bookshop mezőre kell kattintani.
A következő címre kattintva a könyvről szóló információ itt közvetlenül is elérhető:
http://www.5mbooks.com/practical-guide-to-broiler-health-management.html
További információkért én is elérhető vagyok. (See Contact)